Fysiotherapie Penning & Jaeqx

Aangenaam kennis te maken!

Fysiotherapie Spijkenisse

Praktijk voor Fysiotherapie Penning & Jaeqx is al ruim 30 jaar gevestigd in het Sterrenkwartier in Spijkenisse. Wij streven ernaar, mede door onze specialisaties, om een zo optimaal en efficiënt mogelijke zorg te leveren. Waarbij individuele benadering (dus geen groepsbehandelingen) onze primaire aanpak is. De mens achter de klacht staat bij ons centraal.

De fysiotherapeuten

Binnen onze praktijk werken wij met vier fysiotherapeuten, ieder met zijn/haar specialisaties. Allen zijn ingeschreven in de KNGF kwaliteitsregisters, zowel als algemeen fysiotherapeut als voor de erkende specialisaties. Zie hiervoor de website van de KNGF.

De specialisaties

De specialisaties binnen onze praktijk zijn manuele therapie, bekkenfysiotherapie, orofaciale fysiotherapie (beter bekend als kaakfysiotherapie), oedeemtherapie en handfysiotherapie. Verderop op deze pagina kunt u uitleg vinden wat deze specialisaties precies inhouden. Door continu op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en nauw samen te werken met verschillende verwijzers trachten wij de kwaliteit van onze zorg zo hoog mogelijk te houden.

Praktijk voor Fysiotherapie
Penning & Jaeqx

Copernicuslaan 25
(Sterrenkwartier)
3204 CH Spijkenisse
Telefoon 0181 623 351
E-mail info@fysiotherapie-penning-jaeqx.nl

Behandelingsuren
maandag t/m donderdag 8.00 – 19.00
vrijdag 7.30 – 17.00

Kantooruren
maandag t/m donderdag 8.00 – 17.00
vrijdag 8.00 – 14.00

Afspraak maken?
U kunt ons telefonisch bereiken tijdens kantooruren op nummer 0181 623 351.
Wist u dat u voor afspraken direct bij ons terecht kunt? In onze praktijk is namelijk geen verwijsbrief nodig!

Onze specialisaties

Naast de traditionele fysiotherapie hebben wij de volgende specialisaties in huis:

Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandeling die met name functieherstel van alle gewrichten, maar vooral die van de wervelkolom tot doel heeft. De behandeling bestaat naast mobilisatie en manipulatie van gewrichten tevens uit het geven van instructies en adviezen. Men kan een manueeltherapeut onder andere consulteren vanwege nekklachten of lagerugpijn, maar ook voor zenuwpijnen, veroorzaakt door disfunctioneren van de rug.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort’. Dit kan met betrekking van de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook seksuele functies, kan een en ander leiden tot verschillende klachten zoals:
• Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
• Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten oftewel moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting;
• Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting en moeite met uitplassen;
• Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
• Pijn in de onderbuik, onderrug, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
• Pijn bij het vrijen en erectiestoornissen als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
• Begeleiding bij operaties in de onderbuik;
• Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
• Begeleiding tijdens zwangerschap en na de bevalling.

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u zonodig over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht. Deze is bevoegd en deskundig om bij mannen en vrouwen inwendig onderzoek te doen.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie (kaak)

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, KNO-arts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog of een ander medisch specialist.
De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

U kunt rechtstreeks naar een orofaciaal fysiotherapeut gaan, zonder verwijsbrief. Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht:

• Kaakklachten, te denken aan beperkte mondopening of moeite bij de mond sluiten;
• Klemmen van de kaak en tandenknarsen;
• Pijn in het gelaat, kaak of hoofd;
• Aangezichtsverlammingen (mimetherapie);
• Hoofdpijnklachten;
• Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied;
• Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren.

Voor vergoeding van de behandeling(en) gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. De therapie wordt betaald vanuit de aanvullende verzekering, tenzij anders aangegeven in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

De oedeemtherapeut verleent zorg aan patiënten met ziektebeelden die betrekking hebben op en/of hun oorzaak vinden in afwijkingen, beschadigingen of ziekten in het lymf- en/of bloedcirculatiesysteem. Te denken valt aan oedeem na een operatie (bijvoorbeeld na borstamputatie) of vocht in de benen bij vaatproblematiek. Middels verschillende interventies, zoals manuele lymfdrainage en bandageren, kan de oedeemtherapeut het oedeem in volume of de hardheid doen afnemen/verminderen.

Handfysiotherapie

Handtherapie

Een handfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich door uitgebreide nascholing heeft gespecialiseerd in de behandeling van vingers, hand, pols en arm. Ze zijn op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen.

Handtherapie is bedoeld voor diverse klachten, zoals breuken van onderarm, pols en vingers, pees- en zenuwletsels, slijtage (bijvoorbeeld CMC1- of duimartrose), carpaal tunnel syndroom, triggerfinger of ziekte van Dupuytren.

Een handtherapeut zal door gerichte oefentherapie en (huis)oefeningen proberen het uitvoeren van de dagelijkse handelingen te verbeteren.