Fysiotherapie Penning & Jaeqx | Ons team

Bert Penning

Bert Penning

Eigenaar en manueel therapeut

Ik ben in 1977 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut. Na drie jaar als medewerker werkzaam geweest te zijn in een grote praktijk met tien therapeuten ben ik deze praktijk in 1980 begonnen aan de Copernicuslaan te Spijkenisse. Ik hecht erg veel waarde aan een individugerichte aanpak van een klacht. Groepsbehandelingen en fysio-fitness hebben niet mijn voorkeur. Mijn streven was een kleine service gerichte praktijk met een stabiele, kleine ploeg fysiotherapeuten, met alle relevante specialisaties in huis die elkaar naar believen kunnen consulteren.
Omdat zij dezelfde filosofie ten aanzien van de praktijkvoering heeft en om de continuïteit van de praktijk te waarborgen is in 2014 mijn enthousiaste collega Lonneke Jaeqx mede-eigenaar van de praktijk geworden.

Na acht jaar als algemeen fysiotherapeut werkzaam te zijn geweest, heb ik besloten mij te specialiseren als manueel therapeut, omdat met name de wervelkolom en alle daaruit voortvloeiende klachten mijn interesse hadden. Ik vind het nog steeds erg interessant om het puzzeltje waar mensen mee komen op te lossen. En om mijn vaardigheid en ervaring toe te passen om hun klachten te verminderen, op te heffen.

Lonneke Jaeqx

Lonneke Jaeqx

Eigenaar, MSc. bekkenfysiotherapeut en orofaciaal fysiotherapeut

In mijn opleiding tot fysiotherapeut heb ik met veel plezier bij Bert Penning stage gelopen. Ik ben in 2007 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut en na mijn opleiding ben ik gelijk aan de slag gegaan bij praktijk Penning. In 2009 heb ik mij gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie, beter bekend als kaakfysiotherapie. Vanaf september 2010 ben ik begonnen met de masteropleiding bekkenfysiotherapie die ik in 2013 heb afgerond. In de tussentijd ben ik moeder geworden van een prachtige tweeling.
Aangezien stilzitten niet mijn sterkste kant is en de kans daar was ben ik begin 2014 mede-eigenaar geworden van de praktijk. Ik haal een hoop plezier en voldoening uit het behandelen van bekken- en kaakgerelateerde problematiek, maar heb ook enorm veel zin me weer te verdiepen in een hele andere kant van een fysiotherapiepraktijk: het ondernemen!
Sasja Prevoo

Sasja Prevoo

Algemeen fysiotherapeut en handtherapeut

Na mijn vwo-opleiding heb ik ervoor gekozen om fysiotherapie te gaan studeren. Mijn stage heb ik in deze praktijk gelopen en direct na mijn afstuderen kon ik hier ook aan het werk. Dat was in 1989. Al die tijd heb ik met veel plezier hier gewerkt, eerst fulltime, later parttime.
Ik werk als algemeen fysiotherapeute met allerlei leeftijdsgroepen en heb veel affiniteit met ouderen. Het geeft mij veel voldoening mensen van hun klachten af te helpen, zodat zij in hun dagelijks leven weer goed kunnen functioneren.
Met diverse cursussen heb ik mij verder verdiept in hyperventilatieklachten en duizeligheidsklachten.
In 2015 heb ik de opleiding handtherapie gevolgd. Naast inzicht in de complexe anatomie zijn er veel verschillende aandoeningen aan de orde gekomen. Hierdoor ben ik goed in staat klachten van onderarm, hand, pols en vingers te behandelen.
Jasper Mudde

Jasper Mudde

Eigenaar, MSc. manueel therapeut en oedeemfysiotherapeut

In 2007 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Ik ben mijn eerste jaren werkzaam geweest als fysiotherapeut in de ouderen- en revalidatiezorg. In deze setting heb ik in 2013 mijn opleiding tot oedeemtherapeut (manuele lymfdrainage ad modum Vodder) afgerond. Sinds 2014 ben ik bij de praktijk voor fysiotherapie Penning & Jaeqx begonnen met name met oedeemfysiotherapie. In september 2020 heb ik mijn opleiding tot orthopedisch manueel therapeut afgerond.

 

Per 1 januari 2021 ben ik, naast Bert en Lonneke, mede-eigenaar van de praktijk.

Als therapeut vind ik het belangrijk dat mijn patiënt zich, naast een op de persoon afgestemde therapie, gehoord voelt. Ik ben van mening dat zodra de patiënt weet dat deze met zijn klacht serieus genomen wordt we veel sneller tot een oplossing van het probleem kunnen komen.

Wat betekenen onze specialisaties?

Naast de traditionele fysiotherapie hebben wij de volgende specialisaties in huis:

Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandeling die met name functieherstel van alle gewrichten, maar vooral die van de wervelkolom tot doel heeft. De behandeling bestaat naast mobilisatie en manipulatie van gewrichten tevens uit het geven van instructies en adviezen. Men kan een manueeltherapeut onder andere consulteren vanwege nekklachten of lagerugpijn, maar ook voor zenuwpijnen, veroorzaakt door disfunctioneren van de rug.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort’. Dit kan met betrekking van de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook seksuele functies, kan een en ander leiden tot verschillende klachten zoals:
• Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
• Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten oftewel moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting;
• Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting en moeite met uitplassen;
• Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
• Pijn in de onderbuik, onderrug, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
• Pijn bij het vrijen en erectiestoornissen als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
• Begeleiding bij operaties in de onderbuik;
• Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
• Begeleiding tijdens zwangerschap en na de bevalling.

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u zonodig over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht. Deze is bevoegd en deskundig om bij mannen en vrouwen inwendig onderzoek te doen.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie (kaak)

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, KNO-arts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog of een ander medisch specialist.
De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

U kunt rechtstreeks naar een orofaciaal fysiotherapeut gaan, zonder verwijsbrief. Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht:

• Kaakklachten, te denken aan beperkte mondopening of moeite bij de mond sluiten;
• Klemmen van de kaak en tandenknarsen;
• Pijn in het gelaat, kaak of hoofd;
• Aangezichtsverlammingen (mimetherapie);
• Hoofdpijnklachten;
• Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied;
• Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren.

Voor vergoeding van de behandeling(en) gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. De therapie wordt betaald vanuit de aanvullende verzekering, tenzij anders aangegeven in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

De oedeemtherapeut verleent zorg aan patiënten met ziektebeelden die betrekking hebben op en/of hun oorzaak vinden in afwijkingen, beschadigingen of ziekten in het lymf- en/of bloedcirculatiesysteem. Te denken valt aan oedeem na een operatie (bijvoorbeeld na borstamputatie) of vocht in de benen bij vaatproblematiek. Middels verschillende interventies, zoals manuele lymfdrainage en bandageren, kan de oedeemtherapeut het oedeem in volume of de hardheid doen afnemen/verminderen.

Handtherapie

Handtherapie

Een handfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich door uitgebreide nascholing heeft gespecialiseerd in de behandeling van vingers, hand, pols en arm. Ze zijn op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen.

Handtherapie is bedoeld voor diverse klachten, zoals breuken van onderarm, pols en vingers, pees- en zenuwletsels, slijtage (bijvoorbeeld CMC1- of duimartrose), carpaal tunnel syndroom, triggerfinger of ziekte van Dupuytren.

Een handtherapeut zal door gerichte oefentherapie en (huis)oefeningen proberen het uitvoeren van de dagelijkse handelingen te verbeteren.